3. až nekonečno: Mírná radost s prvky štědrosti

3. až nekonečno: Mírná radost s prvky štědrosti

Kvůli zaneprázdněnosti životem, která se neslučovala s šifrovacím rozjímáním jste přišli o předvánoční třetí adventní šifru Radost – o tu nepřijdete, ovšem jestli z ní budete mít radost, to si netroufám odhadnout. Přijdete ovšem bohužel o sluníčkové šifry 2 a 3 od Adélky, které sice stejně nebyly luštitelné z webu, ale dohromady tvořily pěknou interpretačně netriviální sérii. Dále pak jsme my všichni přišli o poslední adventní šifru Mír; myšlenka by byla, ale provedení se jaksi v tom válečném stresu nestihlo… Za to se nakupila spousta šifer štědrovečerních od tří autorů, tak snad si každý přijde na své.

Nejdříve tedy Radost, kterou Ondra s Adélkou řešili společně, ale i tak jim trvalo týden, než ji zdolali a neobešlo se to bez verbálních i fyzických nápověd. Výsledkem je, i když se to na první pohled nezdá, opět místo, kde se ukrývá dárek:

Morse

Dále společná štědrovečerní šifra ode mě pro Ondru a mého tátu – Zákeřná matematika. Ta jim dala zabrat poprvé při řešení úloh, podruhé u luštění konečného výsledku:

Zákeřná matematika

Teď přichází na řadu nápadovka pro Adélku, která ji chudinku zmátla natolik, že to skončilo zase fyzickými nápovědami:

Nápadovka

A z mé dílny nakonec ještě úloha pro Magdu. Ani ta se nechtěla poddat zadarmo a vyžádala si popostrčení:

Spojovací

Ondrovy šifry byly pestré, zajímavé a obtížnostně krásně trefené. Ve všech vycházejí hesla. Šifra pro mě měla nápad hodný opravdové herní šifry. Pozor je tam drobná chybka nebo dvě, ale luštění to nebrání:

Mapy

Ondrova pro mámu jednoduchá a čistá:

Jména

A pro sestru opět sportovní, pro nefanoušky asi nezáživná, ale Adélka se s ní s chutí a s mobilem porvala:

Dresy

Adélce se s malinkou dopomocí podařilo vytvořit šifru pro bráchu, která ho potrápila, ale nakonec padla. Vám prozradím, že tentokrát specifické znalosti potřebovat nebudete.

Steelers

Nakonec je tady ještě Adélčina šifra pro mě, bohužel jen první půlka, druhá se v povánočním shonu vytratila. Druhá půlka sestávala z obrázku morčete a mřížky 3×6 očíslované po řádcích od 1 do 18. Některé formulace jsou opravdu zábavné.

Seznam

Myslím, že z obou dětí nám vyrůstají nejenom luštiči, ale i slušní tvůrci šifer. A to je letos vše, tak užívejte zbytek roku a do toho nového přejeme, ať všechny šifry vyluštíte aspoň s nápovědou!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *